Skocz do zawartości

Skryptozakładki w Alligatorze

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 fox37

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 87 postów
  • Gadu-Gadu:
    42683012
  • Program:
    Alligator
  • Time Online: 15h 21m 33s

Napisano 21 styczeń 2012 - 18:44

Skryptozakładka (ang. bookmarklet, favlet, favelet) - niewielki skrypt napisany w języku JavaScript przechowywany jako adres URL zakładki w przeglądarce internetowej lub jako adres odsyłacza na stronie internetowej. Skrypt ten uruchamiany jest w momencie kliknięcia takiej specjalnej zakładki.
Niektóre skryptozakładki możemy z powodzeniem wykorzystać w programie Alligator. Należą do nich między innymi skrypty pozwalające na dodawanie modnych ostatnio przycisków: google+1, twitter follow button,

Like button, ale nie tylko, możliwości skryptozakładek są znacznie większe. W zamieszczonym poniżej przykładzie za pomocą skryptozakładki dodałem do animacji flash seekbar,wymienione przyciski oraz button pozwalający na wydrukowanie strony..

Aby dodać skryptozakładkę do klipu flash wystarczy zaznaczyć obiekt po kliknięciu którego ma się wykonać kod, następnie przejść do zakładki akcja w menu, wybrać pozycję edytuj akcję i w polu otwórz URL lub plik wpisać jako adres kod JavaScript skryptozakładki. Skryptozakładki możemy także dodawać metodą getURL tak jak to zrobiłem w przykładzie z przyciskiem Facebook.

Więcej mniej lub bardziej użytecznych skryptozakładek znajdziecie tu:

https://www.squarefr...lets/flash.html
http://marklets.com/

W przypadku gdy autor nie podaje kodu źródłowego na stronie, przeciągamy skryptozakładkę na pasek zakładek naszej przeglądarki i następnie edytując ją uzyskamy dostęp do kodu.

Poniżej zamieszczam przykład, który najlepiej przeglądać we wbudowanej w Alligatora przeglądarce naciskając klawisz F9. W przypadku eksportu plików na komputer lokalny pojawi się alert zabezpieczeń, jednak po umieszczeniu plików na serwerze wszystko działa poprawnie.

Załączone pliki

Użytkownik fox37 edytował ten post 21 styczeń 2012 - 20:01

Copyright is for losers

http://robert-portfolio.vacau.com/

#2 Mach-3

• FlashMan
  • PipPipPipPip
  • 336 postów
  • Program:
    Flash Designer 8
  • Time Online: 10h 55m 47s

Napisano 22 styczeń 2012 - 01:53

Bravo fox37, dzięki Tobie znowu kroczek do przodu (+5 bym zapodał, ale niestety tyko 1, bo więcej nie mogę) :)

Użytkownik Mach-3 edytował ten post 22 styczeń 2012 - 02:20

#3 Ptimulka

• FlashMan
  • PipPipPipPip
  • 907 postów
  • Gadu-Gadu:
    3739670
  • LokalizacjaGdańsk
  • Program:
    Flash Designer 8
  • Time Online: 5d 2h 53m 51s

Napisano 22 styczeń 2012 - 22:07

Heh, ja też bym więcej plusików dała, sama bym w życiu czegoś takiego nie zrobiła na stronce. No i najważniejsze, że taki życiowy przykładzik, w sensie że dla dużej liczby osób, bo teraz prawie każdy chce mieć te wszystkie skryptozakładki (nawet nie widziałam że to się to tak nazywa!) ;D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych