Każdy plik swf możemy w łatwy sposób zamienić na gadżet pulpitu Windows 7. Do tego celu potrzebne nam będą trzy pliki: manifest xml, plik html oraz plik naszego flasha czyli swf. Wszystkie 3 pliki załączam w paczce. W pliku xml ustalamy nazwę gadzetu (w moim pzypadku radio) oraz źródło czyli ścieżkę do pliku html,(w tym przypadku sample.html).W pliku html osadzamy nasz klip swf, ja wykorzystałem do tego celu iframe, a jako źródło podałem ścieżkę do klipu sample.swf.W pliku html ustalamy także rozmiary gadżetu w sekcji body i rozmiary klipu flash w sekcji iframe.
Aby stworzyć gadżet zaznaczmy wszystkie pliki(xml, html i swf) klikamy prawym klawiszem myszy, wybieramy wyślij do folder skompresowny zip. Po utworzeniu archiwum zmieniamy rozszerzenie zip na gadget(aby było to możliwe musimy w exploratorze Windows w opcjch folderów , zakładce widok odznaczyć pozycję " ukryj rozszerzenia znanych typów plików") i gotowe, teraz wystarczy dwukrotnie kliknąć na utworzony plik i gadżet się zainstaluje

W przykładzie wykorzystałem własny klip radia,który nie był zoptymalizowny do pełnienia funkcji gadżetu, ale nic innego nie miałem, a chodzi tylko o pokazanie zasady tworzenia gadżetów z wykorzystaniem filmów flash.

Należy pamiętać, że animacja flash powinna być nieco mniejsza niż rozmiar gadżetu gdyż tylko poza jej obrębem można przeciągać gadżet

Wszystko stanie się jasne i łatwe po przejrzeniu przykładu
Użytkownik fox37 edytował ten post 27 październik 2011 - 21:27